-
Security policy (edit with Customer reassurance module)
-
Delivery policy (edit with Customer reassurance module)
-
Return policy (edit with Customer reassurance module)
Mąka bez GMO
Mąki wytwarzane w Młynie "KŁOS-POL" cechują się tym, że są naturalne. Nie dodaje się do nich żadnych polepszaczy i dodatków, które powodują standaryzację mąki.
Do Młyna "KŁOS-POL"jest przyjmowane ziarno, które głównie pochodzi od lokalnych rolników. Następnie poddaje się je procesowi przemiału za pomocą mlewników walcowych, gdzie dochodzi do rozdrobnienia ziarna, które w następnych procesach jest sortowane i odsiewane. Tak powstaje mąka pasażowa, która kilka razy dziennie jest w młynie kontrolowana za pomocą specjalistycznych urządzeń. Taki proces pozwala na wytwarzanie mąki o bardzo dobrych parametrach wypiekowych.
Mąkę dzieli się na wiele typów, które określa się na podstawie zawartości substancji mineralnych ( popiołu ) w mące. Np. mając mąkę żytnia typ 720 to jest to równoważne z tym, że 0,72% to zawartość popiołu.
Istotną informacją dotycząca typów: im niższy typ mąki tym mąka jest jaśniejsza. Np. Mąka żytnia typ 500 jest jaśniejsza od mąki żytniej typ 720. Związane jest to z wyciągiem mąki, który określa się na podstawie procentowej ilości otrzymanej mąki z bielma (czyli ze środkowej części ziarna).